Nedir bu Noel?

Nedir bu Noel?

Yılbaşını kutlamak hakkında özellikle sosyal medyada çok fazla paylaşım yapıldı. Bu durum, kutlamayı sabırsızlıkla bekleyen, kutlamayı aklının ucundan bile geçirmeyen, yılbaşı kutlamak nedir haberi olmayan insan tiplerini görmemize de yardımcı oldu. Bu yazıda Noel, yılbaşı, çam ağacı ve noel baba gibi kavramlar neleri ifade eder bir göz atacağız.

Noel

Hristiyan inancında miladi takvime göre Hz. İsa’nın doğum gününün kutlama törenlerine “Noel” adı verilir. Noel bayramı bazı süreçler geçirerek en son 25 Aralık olarak belirlenmiştir. Sonrasında Bizans İmparatoru Büyük Konstantin putperestlikten Hristiyanlığa geçtikten sonra İstanbul’da çeşitli düzenlemeler yapmış ve başkent ilan etmiştir. Bununla birlikte İstanbul’un ismi artık Konstantiniyye olmuştur. İstanbul’un başkent olması ve Konstantin’in Hristiyanlığın ruhani lideri olmasıyla beraber Konstantin incillerle ilgili düzenlemeler yapmış ve bazı incilleri de yasaklamıştır. Doğru incile en yakın olan Barnabas’ı yasaklamış ve bu incilin savunucusu Aryus’u da aforoz ederek Hristiyanlığa yeni yorum getirmiştir. Konstantin tüm bunların yanı sıra aralığın son haftasını “Noel Haftası” ilan ederek son gecesini de (31 Aralık) noel gecesi ilan etmiştir.

Noel Ağacı

Hristiyanların Noel için kesip süsledikleri çama ilk olarak 1605 yılında Almanya’da ilgi gösterilmeye başlandı. Daha sonra 19. yüzyılda Fransa’ya taşındı. Ermeni mitolojisinde yeni yıl tanrısının adı Amanor’ dur. Pağanlık çağında avlanan hayvanlar Amanor onuruna çam ağaçlarına asılırdı. Noel gününde çam ağaçlarına çeşitli şeyler asılarak yapılan tören, Hristiyanlığa bu pagan geleneğinden geçmiştir. Günümüzde de ağaca hayranlıkla tapanlar ağaç süsleme geleneğini devam ettirmektedir.

Noel Baba

Muğla-Antalya çevresi (Lycly) eyaletinin başpiskoposu olan Saint Nicola’nın çalışmalarını övmek amacına dayanır. Saint Nicola efsaneye göre yılbaşı akşamları çocukları sevindiren bir ihtiyardır. Daha sonra bu karaktere olağanüstü güçler eklenerek masallaştırılmış ve gerçekten çok farklı ve uzak bir hal almıştır.

Tüm bu kavramlar kapitalist, emperyalist artık nasıl bir ismi olursa olsun ticarete hâkim güçler tarafından para kazanma hırsıyla diziler, filmler, reklamlar vb. yollarla sevimli gösterilmesiyle çok farklı bir hal aldı. Hal böyle olunca ister istemez insanın aklında olumlu şeyler kaldı. İstedikleri algıyı oluşturan bu kimseler yine aynı sevimlilikte ürünler üreterek akıl almaz paralar kazandılar. Kur’anda açıkça haram olduğu ifade edilen içki ve piyango kumarı da maalesef bu ürünlere dahil edildi. Amacına ulaşan bu kesim bu yöntemleri her yıl devam ettirmekte.

Sonuç olarak bu kavramları değerlendirdiğimiz zaman Hristiyanlar haricindeki herhangi bir toplumun noeli ya da yılbaşını kutlamasının herhangi bir dayanağının olduğunu göremiyoruz. Hatta kendi sınırlarını aşan bu kutlamalar içki gibi kötü alışkanlıkları yayması, zinayı olağan göstermesi, vakit israfına yol açması gibi olumsuzluğu tartışılmaz yönleriyle Hristiyanlığa bile artık uymamaktadır.

İsmi yılbaşı da olsa noel de olsa bir Müslümanın bu güne özel şeyler yapması günah barındıran onca eylemin yanında hiçbir mantık da taşımıyor.

Kaynaklar

https://sorularlaislamiyet.com/kaynak/noel

http://suffagah.com/miladi-yilbasini-kutlamamak-icin-10-sebep

http://suffagah.com/ben-noeli-degil-yilbasini-kutluyorum

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir